Je hoort het vast steeds vaker in het nieuws voorbij komen en misschien wel in je directe vriendenkring. Cryptocurrency zoals Bitcoin worden om de zoveel tijd weer genoemd. Maar wat is cryptocurrency precies en uit welke behoefte is dit fenomeen ontstaan?
Kredietcrisis van 2008
In 2009 ontstond de eerste cryptocurrency genaamd de Bitcoin. Cryptocurrency is een digitale munteenheid. Dit financiële systeem kan volledig decentraal functioneren. Wat hieraan vooraf ging was de kredietcrisis van 2008. Het financiële systeem heeft hierbij steken laten vallen waar banken riskante beleggingsproducten creëerden. Hierbij hadden banken hypotheekleningen (krediet) verstrekt aan mensen die dit hoogstwaarschijnlijk niet kunnen terugbetalen. Al deze riskante uitstaande krediet verstrekkingen werden vervolgens in een beleggingsproduct gestopt. Deze beleggingsproducten werden vervolgens beoordeeld met de Triple A-status. Velen investeerde in deze beleggingsproducten in de veronderstelling dat het betrouwbaar was. Hierdoor ontstond een luchtbel die gedoemd was om te knappen. Steeds meer mensen konden de leningen niet meer terugbetalen wat gezorgd heeft tot een mondiale financiële crisis.
Doordat banken zo roekeloos omgingen met het financiële systeem ontstond er een behoefte voor een decentraal betalingssysteem. Hierbij zal de eigenaar zelf bepalen wat er met zijn/haar geld gebeurd en komt er geen derde partij aan te pas. Bitcoin is precies zo’n betaalsysteem.
Hoe werkt het?
Bij het huidige geldsysteem heb je de bank nodig om de transacties te verifiëren. Hiervoor heb je dus een derde partij nodig. Hoe kan het dat bij cryptocurrency zoals Bitcoin niet zo’n derde partij nodig is? Hoe weet men zeker dat de bepaalde cryptomunt niet meerdere malen wordt uitgegeven door het te kopiëren? Bij Bitcoin hadden ze een oplossing gevonden. Er komt een soort groot digitaal logboek die door de gebruikers zelf steeds gecontroleerd wordt. Hierbij gaan meerdere gebruikers na met behulp van computerkracht of elke transactie wel volgens de regels is verlopen. Voor het verifieren van transacties wordt men beloont met Bitcoin. Doordat de transacties door het netwerk gecontroleerd worden kan je erop vertrouwen dat je ook daadwerkelijk het aantal Bitcoin ontvangt van een bepaald persoon. Bitcoin is daarnaast verbonden aan het internet waardoor je overal ter wereld net zo snel en tegen lage kosten je bedrag kan versturen. Met het huidige systeem kan er een flinke tijd overheen gaan voordat je bedrag eindelijk is overgemaakt naar het buitenland. Daarbij komen ook nog eens vaak hoge kosten kijken. Met cryptocurrency maakt het niet uit waarheen je je cryptomunt verstuurd. Iedereen is gelijk gesteld aan elkaar.
Voor- en nadelen van cryptocurrency
Het betaalsysteem wat ontwikkeld wordt in de crypto wereld is momenteel nog experimenteel. Het levert echter steeds meer use cases op en steeds meer mensen kopen crypto’s. Er zijn echter wel wat voor- en nadelen verbonden aan cryptomunten als de Bitcoin.
Voordelen:
- Er komt geen derde partij aan te pas
- Lage transactiekosten
- Open wereldwijd netwerk
- Het is transparant. Alle transacties kan men nagaan
- Fraudebestendig
- Het is anoniem. Je hebt geen identificatieplicht
Nadelen:
- Hackers. Als je crypto kapitaal niet goed beveiligd is, kunnen hackers dit buit maken
- Scam praktijken. Mensen zetten een coin op waar veel in geïnvesteerd wordt. Vervolgens gaan ze er vandoor met dit geld
- Het vergeten van het wachtwoord. Als je het wachtwoord vergeet/kwijtraakt van de wallet waarin je je Bitcoin hebt opgeslagen kun je hier niet meer bij
- Overheden kunnen besluiten om cryptocurrency te verbannen. Hierdoor zal je kapitaal niks waard zijn
Veelbelovend maar niet zonder risico’s
Zoals je hebt gelezen is cryptocurrency een veelbelovende technologie wat de toekomst kan zijn voor het financiële betaalsysteem. Het zit echter nog in de ontwikkelingsfase waar je nog niet overal terecht kan met Bitcoin of een andere cryptomunt. De bitcoin koers is wel ontzettend veel gestegen in de afgelopen jaren wat het een interessante maar ook riskante belegging maakt. Er zijn er nog veel onzekerheden over de toekomst en is het niet zeker dat cryptocurrency ooit het voornaamste betaalmiddel wordt. Die kans is echter wel aanwezig waarbij een vroege investering een erg goede zet kan zijn.