Bezwaar WOZ waarde maken met hulp

Veel mensen zijn het niet eens met de vastgestelde WOZ waarde van hun woning of bedrijfspand. Het is mogelijk om bezwaar WOZ waarde te maken tegen de vastgestelde waarde. 

Wat is WOZ waarde?

WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Hierbij wordt de geschatte marktwaarde van een woning of bedrijfspand vastgesteld door de gemeente. Als peildatum wordt 1 januari van het voorgaande jaar gebruikt. De WOZ-waarde wordt bepaald aan de hand van onder andere de ligging van de woning, de verkoopcijfers in de buurt, inhoudsgegevens, oppervlaktegegevens en de staat en kwaliteit van de woning.

Bezwaar WOZ waarde maken

De bepaling van de WOZ-waarde vormt de basis van het vaststellen van gemeentelijke belastingen en heffingen. Denk hierbij aan inkomstenbelasting, de onroerend-zaak-belasting en de waterschapsbelasting. Dit is dan ook een reden voor veel mensen om bezwaar WOZ waarde te maken. Wanneer de WOZ waarde namelijk te hoog wordt vastgesteld, gaat ook het bedrag van deze belastingen en heffingen omhoog.

Redenen

Er zijn verschillende argumenten te noemen bij het bezwaar WOZ waarde maken. De ligging van het pand kan bijvoorbeeld een rol spelen. Wanneer een woning of bedrijfspand in een buurt ligt met veel drukbezochte publieke voorzieningen, kan dit overlast geven. Ook wanneer een woning in de buurt van een vliegveld ligt of wanneer het bedrijfspand in de buurt van veel windmolens staat, kan dit ook zorgen voor overlast. Deze overlast kan een reden zijn om de WOZ-waarde lager vast te stellen. Daarnaast kun je bezwaar WOZ-waarde maken tegen de beslissing van de gemeente met als argument de staat van de woning. Denk hierbij aan een gedateerde badkamer of keuken. Ook achterstallig onderhoud kan een argument zijn voor het bezwaar WOZ-waarde maken. Ook kun je als reden noemen dat er asbest aanwezig is in de woning. Dit is ook een geldige reden om de WOZ waarde van een woning te verlagen. Al deze redenen kunnen dus als argument worden gebruikt bij het bezwaar WOZ waarde maken. 

Hulp nodig

Wanneer je niet goed weet hoe je in bezwaar kunt gaan of simpelweg de tijd en moeite niet wilt doen om bezwaar WOZ waarde te maken, kun je altijd een instantie benaderen. Er zijn instanties die ervaren taxateurs in dienst hebben, die jou kunnen helpen met het schrijven van het bezwaarschrift. Neem wel snel contact op met zo’n organisatie. Een WOZ bezwaar maken moet namelijk binnen zes weken na het ontvangen van de beschikking van de gemeente. Het is daarom belangrijk om niet te lang te wachten met het inschakelen van een instantie.

Bewaar laten maken

Goed om te weten is dat een instantie wel gemachtigd moet worden, zodat zij het taxatierapport in kunnen zien en zodat zij vervolgens namens jou het bezwaarschrift in kunnen dienen. De instantie zal namens jou het bezwaarschrift indienen bij de gemeente. Het kan vervolgens best lang duren voordat de gemeente uitspraak doet. 

Kies je voor de hulp van Bezwaarmaker? Geen zorgen, deze instantie houdt het in de gaten en zal jou op de hoogte brengen wanneer er meer bekend is. Mocht de uiteindelijke uitspraak nog niet wenselijk zijn, kan deze instantie ook met je meekijken naar het voeren van de beroepsprocedure. Dit zodat de uitkomst altijd wenselijk is voor jouw woning of bedrijfspand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *