Je kunt gerust stellen dat je aan een auto alleen niets hebt. Als je namelijk met de auto gebruik wenst te maken van de openbare weg, dan is je auto verzekeren verplicht. Je hebt gelukkig wel wat te kiezen als het de auto verschillen. Opvallend; de grote premieverschillen per regio en het groot aantal mensen dat elk jaar opnieuw van verzekeraar wisselt. Dat gebeurt meestal op basis van een vergelijking van de prijs overigens. Behalve voor een basisverzekering kun je wat de autoverzekering ook voor verschillende aanvullende verzekeringen kiezen. Deze zijn het overwegen meer dan waard. Lees hier alles over de auto verzekeren.
Geen verzekering? Dan niet de openbare weg op!
Als je een nieuwe of gebruikte auto koopt, dan hoort je auto verzekeren daar nadrukkelijk bij. Want voor je met je mooie vierwieler de weg op draait, moet je eerst de verzekering in orde gemaakt hebben. Zonder verzekering is het niet toegestaan om met de auto op de openbare weg te komen. Dat geldt dus inderdaad ook voor auto’s die op de openbare weg geparkeerd staan. Ook dan is een verzekering dus verplichte kost. Denk je het wel zonder autoverzekering te kunnen, dan weet je zeker dat je een fikse boete krijgt mocht de politie je staande houden. Altijd eerst de auto verzekeren dus, voor je de weg opgaat.
De auto verzekeren? Kies uit een van de drie basisverzekeringen
De auto verzekeren kan in ons land op drie verschillende manieren: WA, WA beperkt casco en allrisk, ook wel volledig casco genoemd. De goedkoopste verzekering is de WA verzekering. WA staat in dit geval voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze goedkope verzekering biedt de minste dekking. Als je bij een ongeluk betrokken bent, dan wordt alleen de schade die jij aanricht bij anderen vergoed. De eigen schade dus niet. In ons land betekent auto verzekeren dus minimaal een WA autoverzekering afsluiten. Neem je met deze verzekering geen genoegen? Dan is wellicht de WA+ beperkt casco verzekering iets voor jou. Nog steeds is de schade aan de eigen auto als gevolg van een ongeval niet verzekerd. Wel is je vierwieler nu gedekt voor schade als gevolg van brand en inbraak en ook voor bijvoorbeeld joyriding. Wat precies gedekt wordt, kan per verzekeraar verschillen, lees dus de polisvoorwaarden altijd goed door.
Allrisk is de meest uitgebreide en duurste basisverzekering
Met de allrisk verzekering is de duurste verzekering genoemd. Het is daarnaast ook de meest uitgebreide basisverzekering. Er gelden dezelfde voorwaarden als bij beperkt casco plus dat de schade aan de eigen auto bij een ongeval nu ook vergoed wordt. Ook als het ongeval je eigen schuld is. Je kunt daarnaast kiezen voor tal van aanvullende verzekeringen. Veel gebruikte verzekering is de inzittendenverzekering, terwijl het ook aan te raden is een pechhulp verzekering en een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Niet zelden wordt de auto inzet van een conflict waarbij juridische bijstand essentieel is. Die zekerheid koop je in door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.
Bij blijvende invaliditeit en overlijden
Kies je voor een inzittendenverzekering? Dan wordt er een bedrag uitgekeerd als inzittenden als gevolg van een ongeval blijvend invalide raken of komen te overlijden. Dit geldt overigens ook voor de chauffeur. Met een pechhulp verzekering sta je nooit heel lang met pech langs de weg en word je altijd zo snel mogelijk geholpen. Ook niet verkeerd dus. Zeker als je behalve de basisverzekering ook voor een aanvullende verzekering kiest, kunnen er verschillen ontstaan tussen wat de verzekeraars aanbieden. Check dus altijd goed de polisvoorwaarden. Wat wordt wel en wat wordt niet gedekt? Het zijn belangrijke argumenten om juist wel of juist niet voor een bepaalde verzekeraar te kiezen. De kleine lettertjes inderdaad. Hoe klein ook, neem ze altijd goed door voor je kiest. Alleen op de prijs afgaan is onverstandig. Het gaat er om wat er voor de prijs geboden wordt.
Beginnende en ouderen betalen altijd meer premie
Je auto verzekeren kost geld. Hoeveel dat is, is sterk afhankelijk van een groot aantal aspecten. Zeker is dat er grote verschillen ontstaan, ook als dezelfde auto rijdt. Zo betalen beginnende chauffeurs meer en geldt dat ook voor de chauffeur op gevorderde leeftijd. Dit omdat de kans op ongevallen bij deze groepen gewoon groter is. Daarnaast is de auto bepalend, het gewicht van de auto en ook de schadevrije jaren. Auto verzekeren is goedkoper als jij al heel lang zonder schade rijdt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager de premie wordt. Voorzichtigheid wordt dus beloond.
Grote verschillen per regio in de hoogtes van de premies
Ook gelden grote regionale verschillen als het gaat om auto verzekeren. In de grote stad rijden veel auto’s en dus is de kans op een ongeval groter. Daarom vallen de premies op het Drentse platteland doorgaans lager uit. Ook per stad kunnen verschillende premies gelden. Woon je in een stad waar bijvoorbeeld vaker auto’s gestolen worden? Dan is er een gerede kans dat je meer betaalt per maand. De hoogte van de premie is dus maatwerk en kan sterk verschillen.
Vergelijk en stap over naar een goedkopere of betere aanbieder
Je auto verzekeren betekent tegenwoordig kiezen voor de op dat moment beste verzekeraar. Tegen het einde van het jaar is het echter goed gebruik geworden de verzekeringen te vergelijken. Uitgangspunt voor de meeste mensen is om de auto goedkoper te verzekeren. En dus wordt vergeleken en massaal van verzekeraar gewisseld. Het kan nooit kwaad je autoverzekering elk jaar eens tegen het licht te houden. Misschien betaal je nu wel veel te veel. Overstappen kost je bovendien amper moeite. Je hebt online al snel in beeld waar het goedkoper kan. Het is vervolgens aan jou om al dan niet over te stappen. Vergeet daarbij niet alleen de prijs als leidraad te nemen. Vergeet zeker ook de prijs- kwaliteitsverhouding niet. Eigenlijk zou dat ook de leidraad moeten zijn. Je zoekt immers de beste dekking onder de meest gunstige voorwaarden als je de auto wilt verzekeren. Gelukkig zijn er in ons land opties genoeg. En daar zit zeker ook de meest geschikte voor jou ongetwijfeld tussen.